Sådan kløver du dit brænde bedst

Det tager noget tid at kløve brænde. Inden det skal det træ, du skal bruge til brænde, fælles og efter kløvningen, skal det stables fint op under et halvtag, så brændet kan blive og klar til brug. Du kan gøre processen hyggeligere ved at inddrage hele familien i arbejdet. På den måde bliver arbejdet hurtigere færdigt, da der er flere hænder til at tage fat, og I kan have noget kvalitetstid sammen. Hvis du og din familie ikke har meget tid at give af og helst vil være fri for arbejdet, er der dog en hurtigere løsning end med øksen. Du kan vælge at investere i en brændekløver, som gør arbejdet hurtigt og fint. Du skal på samme tid heller ikke bruge ligeså mange kræfter, og du kan derfor arbejde længere tid og mere effektivt.

Den bedste metode

Når du har færdighugget dit brænde og stablet det op, indeholder træet stadig en masse fugt. Nyudhugget og friskt træ indeholder faktisk 50 procents fugt, og der er derfor meget, som skal fordampe, før du bruge det som brænde til din brændeovn. Brænde er heldigvis hurtigt til at tørre. Du kan dog hjælpe processen lidt på vej, for at det går endnu hurtigere:

  1. Det går hurtigere med at affugte træet, hvis du kløver dit brænde, lige efter det er blevet fældet.

  2. Du kan kløve og fælde brændet om vinteren. Det tager nemlig to års tid for brændet at tørre, så dit brænde kan være klar til om to vintre.

  3. Hvis du skære dit brænde i kortere stykker, vil fugten fordampe hurtigere. Dette skyldes at der fordamper 10 til 15 procent mere fugt fra enderne i forhold til siderne på langs.

  4. Da bark fungerer som en skal og hjælper med at holde på fugten, skal du prøve at hugge brændet, så der er mindst muligt bark på brændestykkerne.

Leave a Reply